Iedereen die ooit dichtbij een paard is geweest weet dat paarden het hart kunnen lezen. Je kunt waarnemen dat het paard intuïtief de intentie van zijn eigenaar of andere dieren doorziet. Het vierde chakra, het hartchakra, staat voor mededogen, vergiffenis en eenheid. Bij paarden beslaat het een groot gebied met drie centrale plaatsen; de boeg, de schoft en de plek net achter het voorbeen, daar waar ook de singel ligt. Van nature hebben paarden een enorm energieveld waarmee ze onder ander via het hartchakra de omgeving mee af scannen. Ze herkennen het goede. Paarden zijn daar, net als dolfijnen en olifanten, veel beter in dan de mens. Door hun grote hartchakra zijn deze dieren zo geliefd door de mens. Het hartchakra ligt in het luchtteken en daarmee komen we uit bij de meer praktische en aardse zaken die het paard bezighouden. De kleur van dit chakra is groen, dat staat voor liefde en een diepe innerlijke vrede met zichzelf en de omgeving, en roze, dat staat voor mededogen en zelfrespect. Zoals in eerdere blogs al benoemd kan een chakra uit balans raken en daardoor te open, of juist te gesloten zijn. De balans wordt verstoord door pijn, verlies of een trauma. Het hart lijdt als het scheiding of eenzaamheid voelt. Bij een te open hartchakra wervelt de energie te groot en te snel in het rond. Dit kan ervoor zorgen dat het paard kritisch wordt in zijn mededogen naar mensen of andere paarden. Zo’n paard kan bezitterig worden op zijn paardenvriendje of jaloers gedrag vertonen wanneer het meent te weinig aandacht te ontvangen van zijn geliefde menseneigenaar. In een geblokkeerd chakra draait de hart-energie juist traag rond. Een paard met deze onbalans is sterk afhankelijk van de liefde van anderen. Je kunt dit waarnemen doordat het paard verlatingsangst heeft of zich juist terugtrekt uit de groep. Het gevoel van onwaardigheid kan bij zo’n paard groot zijn. Het is ook nog mogelijk dat de energie niet goed door het hartchakra heen stroomt. In dat geval kun je volgende fysieke klachten herkennen:
Een eigen voorbeeld, Famke de fokmerrie die voor mij zorgde Een aantal jaren geleden had ik een mooie kudde van vijf paarden. Toen brak er een moeilijke periode aan. Onafhankelijk van elkaar doemden verschillende ziekten op en verspreid over een paar jaar moest ik afscheid nemen van vier van mijn vijf paarden. Alleen Famke, die pas zes maanden bij de kudde was, bleef over. Toen ze bij mij kwam was ze ruim vier jaar oud en tot die tijd fokmerrie geweest. Ze was nauwelijks in handen geweest en moest veel leren. Van mij werd verwacht dat ik duidelijk en liefdevol was en dat ik stevig in mijn schoenen stond om dit paard op te leiden. Echter op dat moment ging dat totaal niet. Ik was vol verdriet over de overleden paarden en emotioneel niet in staat deze mooie maar grote merrie op te leiden en op te voeden. Zij nam het geheel van mij over voor een bepaalde periode. Omdat Famke een zorgzame moeder was, drukte zij mij al snel in een veulenpositie. “Ik zorg wel even voor jou.” Zij blies vaak haar warme adem in mijn gezicht om aan te geven dat ze me liefhad en voor mij zorgde. Als ik verdrietig bij de stal stond, drukte zij mij met haar hoofd tegen haar borst en begon mijn schouders en hoofd liefdevol te groomen, zoals paarden elkaar ook verzorgen uit liefde. Ik kon dan voelen dat de spanningen uit mijn schouders wegvloeien en was haar enorm dankbaar voor haar goede zorgen. Dit paard wist vanuit haar hart wat goed was. Zij zorgde een tijdje voor mij. Uiteraard was dat een omgekeerde verhouding, dat wist ik zelf ook. Na een jaar rust wilde ik graag met haar de training oppakken. Toen kreeg ik te maken met een paard met een te open chakra. Zij was kritisch op mijn ‘leiding geven’ aan haar. Volledig te begrijpen maar wel lastig. Ze was bezitterig en beschermde mij geregeld door tussen mij en een ander mens in te gaan staan. Zij had inmiddels een groot zelfrespect ontwikkeld en ik was nog helende van mijn paarden crisis. Famke heeft mij niet willen bekritiseren uit narigheid. Zij heeft ongeveer anderhalf jaar in emotioneel opzicht voor zichzelf en voor mij gezorgd. Dan draai je de rollen niet zomaar even om. Volstrekt logisch vanuit het paard bekeken. Door mijn inzicht in dit proces konden we gaan werken aan nieuwe verhoudingen en met veel liefde,geduld en oefeningen zijn we nu een mooi team.
0 Comments
Leave a Reply. |
Klik hier om te bewerken.Klik hier om te bewerken.
AuteurMaandelijks verschijnen er twee verschillende blog updates op de website van de Heldere Kijk; één ‘Casus blog’ over een reading of healing van een paard, en een ‘Theorie blog’ waarin ik uitleg hoe het ‘lezen’ van paarden werkt. Archieven
March 2024
|